Volume 15, No. 1
UTJECAJ HRANJIVE PODLOGE NA FORMIRANJE PLODIŠTA IZOLATA Diaporthe helianthi (Phomopsis helianthi) Munt.-Cvet.
Autori: Karolina Vrandečić, Draženka Jurković, Jasenka Ćosić
Izolate Diaporthe helianthi uzgajali smo na različitim supstratima (vodeni agar uz dodatak tkiva različitih biljnih vrsta, krumpir dekstrozni agar, maltz agar i podloga s dodatkom soka rajčice) kako bismo ispitali utjecaj supstrata na razvoj reproduktivnih struktura. Izolati se razlikuju prema...
Ključne riječi: Diaporthe helianthi, produkcija reproduktivnih struktura
SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA KOD OZIMOG JEČMA S OBZIROM NA SINERGIJU GENOTIPA I OKOLIŠA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Autori: A. Lalić, Gordana Šimić, J. Kovačević, D. Novoselović, I. Abičić, V. Duvnjak, Lidija Lenart
U četverogodišnjim pokusima s 14 sorti ječma na lokalitetima u Tovarniku, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku istraživan je interakcijski učinak sorta*okolina AMMI1 i AMMI2 modelom za urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu. Analizom varijance procijenjeni su značajni učinci godine...
Ključne riječi: ozimi ječam, sorta, urod zrna, količina bjelančevina, GEI
FIZIKALNO-KEMIJSKE KARAKTERISTIKE PJENUŠAVOGA VINA CV. PINOT SIVI PROIZVEDENOGA SEKUNDARNOM ALKOHOLNOM FERMENTACIJOM U BOCI
Autori: G. Zdunić, Irena Budić-Leto, I. Pezo
U ovome radu prikazane su osnovne vinogradarske i enološke karakteristike cv. Pinot sivi iz vinogorja Imotski. Proces proizvodnje pjenušavoga vina proveden je prema konvencionalnoj metodi sekundarne alkoholne fermentacije u boci. Stupanj zrelosti grožđa u trenutku berbe bio je niži u odnosu na...
Ključne riječi: pjenušavo vino, sekundarna alkoholna fermentacija, hlapljive komponente, Pinot sivi
KLIJANJE SJEMENA CRVENE DJETELINE (cv. VIOLA) U ZAVISNOSTI O pH VRIJEDNOSTI VODENE OTOPINE I STAROSTI SJEMENA
Autori: Gordana Bukvić, Sonja Grljušić, Ana Josipović, Željka Greger, Marija Marijanović, Ljubica Bilušić
Utjecaj različitih pH vrijednosti vodene otopine (4, 5, 6 i 7) na energiju klijanja, klijanje, dužinu korijena, hipokotila i ukupnu dužinu klijanaca crvene djeteline istraživan je kod kultivara Viola skladištenoga 3 i 5 godina. Prosječna dužina klijanaca i hipokotila bila je najveća na pH...
Ključne riječi: crvena djetelina, pH, starost sjemena
UTJECAJ KALCIZACIJE NA PRINOS SIJENA LUCERNE
Autori: S. Popović, Marijana Tucak, T. Čupić, V. Kovačević
Lucerna je najznačajnija krmna leguminoza na oranicama u Republici Hrvatskoj (zasijana je na oko 45000 ha – stanje 2003.). U jesen 2004. godine postavljen je poljski pokus s četiri doze (0, 10, 20, 30 i 40 tha-1) vapna (Agrovapno MgO: 56% CaO and 40% MgO). Pokus je postavljen po shemi...
Ključne riječi: lucerna, vapno, prinos sijena, kalcizacija, sorta Osječanka 88
OPTIMALNA VELIČINA UZORKA PRI ISPITIVANJU KVANTITATIVNIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE
Autori: Andrijana Eđed, D. Horvat, Z. Lončarić
Prilikom planiranja pokusa važno je pravilno odrediti potrebnu veličinu uzorka, kako bi statistička analiza dobivenih podataka dala što preciznije rezultate. U radu su procijenjene optimalne veličine uzorka za ispitivanje kvantitativnih svojstava ozime pšenice (visina biljke, dužina klasa...
Ključne riječi: optimalna veličina uzorka, snaga testa, komponente prinosa, ozima pšenica.
UTJECAJ TAQI POLIMORFIZMA U MELANOKORTINSKOME RECEPTORU (MC4R) NA KLAONIČKA SVOJSTVA SVINJA
Autori: V. Margeta, Laura Vargović, Gordana Kralik, G. Kušec
Cilj ovog istraživanja bilo je utvrditi kako polimorfizam MC4R gena utječe na klaonička svojstva. Ispitivanje je provedeno na 60 križanaca pasmina veliki jorkšir i njemački landras na strani majke i duroka na strani oca. Prema ispitivanjima utvrđeno je da polimorfizam MC4R gena utječe na...
Ključne riječi: MC4R, klaonička svojstva, missense mutacija
PROCES ODLUČIVANJA U POLJOPRIVREDI U RIZIKU I NEIZVJESNOSTI: SLUČAJ ULJARICE
Autori: Karmen Pažek, Č. Rozman
Kod odlučivanja u riziku i neizvjesnosti, poljoprivrednik bira između alternativa. Nema informacija o vjerojatnosti pojedinih informacija. U ovom radu predstavljamo primjer odlučivanja u riziku i neizvjesnosti aplikacijom klasičnih metoda, kao što su Waldov, Hurwiczov, Maximax, Savageov i...
Ključne riječi: rizik, neizvjesnost, Waldov, Hurwiczov, Maximax, Savageov i Laplaceov kriterij, proces odlučivanja, poljoprivreda
VRIJEDNOST NASADA ŠLJIVE TEMELJEM METODA REALNIH OPCIJA
Autori: L. Hadelan, M. Njavro, V. Par
Cilj rada je naglasiti suvremene metode analize vrijednosti projekata temeljene na evaluaciji prilika i mogućnosti nastalih tijekom odvijanja projekta. Tradicionalne metode vrednovanja investicija nisu dovoljne za evaluaciju opcija i kvantificiranje fleksibilnosti menadžmenta, zbog čega je...
Ključne riječi: realne opcije, šljiva, šljivovica